Loading...
Start a new Travel Blog! Blogabond Home Maps People Photos My Stuff

Een portie cultuur

Beijing, China


Wat gaan de dagen weer snel zeg! 's Ochtends word ik klappertandend wakker (ik slaap graag in de koude lucht, wakker worden alleen weer niet ;-)) en iedere dag denk ik zeeen van tijd te hebben. Niets is minder waar, voor je het weet komen we weer moe en met goed gevulde buiken het hotel in (het eten is hier ook veel te lekker..)

China heeft een enorm rijke cultuur. Deels wordt dat in stand gehouden door hun bijgeloof. Symbolen vind je werkelijk overal terug. Eergisteren zijn we met Huub naar de Verboden stad geweest.

We hebben natuurlijk veel verhalen gehoord die ook in de film "the last emperor" voorkomen. Met het hele plaatje eromheen heeft die film veel meer waarde.

De verboden stad is de stad van de keizer. Veel van de symbolen die hier voorkomen mochten vroeger alleen door de keizer gebruikt worden. De kleur geel bijvoorbeeld, de kip en andere figuren op het dak, het aantal knopen op de deur, etc etc. Mocht je er toch iets van namaken, dan werd niet alleen jij gedood, maar ook veel aanhang van je familie. In sommige gevallen ging dat dus om een gigantische schare familie. Natuurlijk moest je dan eerst toekijken hoe je familie onthoofd werd, voordat je zelf aan de beurt was.

De laatste 3 keizers hebben eigenlijk amper geregeerd, ze waren immers te jong. Het hele verhaal is veel te lang voor dit blog, maar er regeerden eigenlijk 2 vrouwen vanachter de troon. Een vrouw wilde macht en wist dat op zeer venijnige wijze te krijgen, ze heeft daar zelfs een stuk vlees van haar been voor moeten afsnijden. Wat een tijden he.

Alles van die periode is opgeschreven. Met een keizer liep altijd iemand mee om op te schrijven waar hij liep, wat hij deed, waar hij geweest was, wat hij gegeten had, hoe hij zich voelde, etc. Van het laatste deel is dit complete verslag nog bewaard gebleven. Ze zijn nu nog bezig met alles te digitaliseren en uit te pluizen. De laatste keizer is in 1924 uit de verboden stad gevlucht.

Frits, die me inmiddels geadopteerd heeft als zijn dochter ;-), heeft zich kostelijk vermaakt met de verhalen over de concubines, hij zag duizend vrouwen wel zitten. Het lijkt mij eerder een hel, 1000 concurrerende vrouwen bij elkaar!... Hij mag ze hebben ;-)

Maar ook in de huidige tijd zitten symbolen in het dagelijks leven.

Het getal 4 (si) lijkt op het woord voor dood in het Chinees, dit is dus echt een ongeluksgetal (bijgeloof komt veel van woorden die dezelfde klanken hebben). Er zijn genoeg flatgebouwen hier die bijv geen 4e verdieping hebben, een telefoonnummer zonder 4 erin kost extra geld, etc. Voor ons heel raar, hier heel logisch. Ik zou eerder 8 als ongeluksgetal zien hier, vanwegen hun handgebaar daarvoor (zie plaatje)!

Naast alle prachtige verhalen over de symbolen heb ik Huub natuurlijk weer de hemd van het lijf gevraagd. Zo ook de 1-kinds politiek, ik had namelijk gehoord dat Shanghai daarmee ging stoppen. Dat China niet blij is met dat nieuwsbericht wordt duidelijk als ik hiernaar google. Zelfs alle nederlandse pagina's hierover zijn geblokkeerd! De 1-kinds politiek verdwijnt niet, het wordt alleen iets versoepeld, in heel China. Het is hier traditie dat kinderen voor hun ouders zorgen als die ouder worden en voor enigskinderen wordt die (financiele) last te zwaar, dat gecombineerd met de fikse vergrijzing heeft de overheid besloten dat 2 enigskinderen samen een 2e kind mogen. Overigens mogen mensen op het platteland die als 1e een meisje krijgen, ook nog een extra kind. Of je moet gewoon grof geld betalen. Huub heeft net een baby gekregen (de verhalen over het ziekenhuis zal ik jullie besparen!), zijn 2e kindje. Dit meisje krijgt alleen een nederlandse nationaliteit, in China heeft ze geen recht op onderwijs ed. Hij vertrekt dan ook binnenkort naar Nederland, ondanks de strenge immigratie-regelingen (z'n vrouw mag alleen blijven als hij een vaste baan heeft bijv).

Later zal ik jullie bijpraten over onze shop-dag (ja echt!) en natuurlijk de opening van de chinese afdeling van Brief op Bestelling! Leuke mensen ontmoet daarbij.

permalink written by  Jolie on August 4, 2009 from Beijing, China
from the travel blog: Lachende Boeddha
Send a Compliment



Hoi Jolie,
Leuk om op afstand die verhalen te volgen! Ik ben wel jaloers als ik over de Verboden Stad lees! Welke vrouwen regeerden eigenlijk achter de Troon: moeder, oma, tante? Ja, 'women are always right' maar ook niet altijd lieverdjes inderdaad.
Ik zag overigens op TV een documentaire van het Chinese platteland waar men 3 kinderen had i.v.m. werken op het land. Klopt dat?
Leuk dat er meer mensen mee op reis zijn hoop ik. Hoe meer zielen hoe meer vreugd?
Hebben julie nog iets gehoord over brief op bestelling in Netwerk? Op hun website heb ik niks gevonden. Vaak zoeken ze ook contact voor bepaalde onderwerpen (zeker in deze zomerkomkommertijd) maar heel vaak gaat het ook niet door. Hangt er van af of er die dag ergens nog een ramp gebeurt, een minister van zijn voetstuk valt, of de hoofdredacteur in een goed humeur is.
De gehandicapte Buddha moet je me ook nog een keer toelichten.
Goede opening van het kantoor gehad? Wel leuk om via die weg ook iets mee te krijgen van de doorsnee chinezen. Grappig over het getal 4. Dus eigenlijk zoals de Amerikanen ook hebben maar dan met 13. Is er toch minder verschil dan gedacht.
Wat is het eten precies?

Veel plezier nog, Marielle



permalink written by  Marielle Zwaan on August 9, 2009

comment on this...
Previous: Het werkende leven Next: Xi'an: kikkerspel en kikkerpootjes

trip feed
author feed
trip kml
author kml

   

Blogabond v2.40.58.80 © 2024 Expat Software Consulting Services about : press : rss : privacy
View as Map View as Satellite Imagery View as Map with Satellite Imagery Show/Hide Info Labels Zoom Out Zoom In Zoom Out Zoom In
find city: