Loading...
Start a new Travel Blog! Blogabond Home Maps People Photos My Stuff

Van Port Macquairie naar Melbourne

Melbourne, Australia


Na een maand reizen zijn we aangekomen in Melbourne. Na een week in Port Macquarie en een week in Sydney langs de kust via Wollongong, Jervis Bay, Eden, Lakes Entrance, Wilsons Promotory en Phillip Island naar Melbourne. Echt een amazing roadtrip.
Ik reis samen met Tim, een Australische muzikant (singer/songwriter/guitarist->www.myspace.com/tjcstokes), die van Byron Bay naar Melbourne rijdt om daar de muziekwereld te ervaren. Melbourne staat bekend om de cultuur-hoofdstad van Australie. Tim komt uit Port Macquarie, en kon me dus als local op onze eerste stop de mooiste plekjes laten zien. Het was ook weer goed om een weekje in Sydney te zijn. Blijf het echt een fantastische stad vinden. Heb er een cultureel weekje van gemaakt door een aantal musea (NSW Art Gallery, Australian Museum) en Aboriginal Art tentoonstellingen te bezichtigen en de ‘Sculptures by the Sea’ tentoonstelling. We konden in het appartement van een vriendin van Tim, die die week weg was, blijven (in Hurlstone Park), waardoor ik kon ervaren hoe het is in Sydney te wonen, de trein naar de stad te nemen, koffietje te drinken in Hyde Park en wat minder bekende stukjes van de stad te zien. Het was ook lekker voor een week een ‘thuis’ te hebben, te kunnen koken en privacy te hebben vergeleken met het backpacker leven waar jouw helft van het stapenbed het enige plekje voor jezelf is.
Vanuit Sydney heb ik ook als een dagtrip een Aboriginal Walkabout in de Blue Mountains gemaakt. In een 8uur durende bushwalk hebben we met een klein groepje (5man) ervaren hoe de Aboriginals die in dat gebied leefden (de Daregg language group) daar leefden, welke tradities ze erop nahielden, wat de betekenis ervan is en hoe de huidige generatie de tradities en het bestaan van hun gemeenschap in stand houden. Het meest intrigerende was dat het verhaal vanuit henzelf gesproken was. Niet vanuit alle misere die ze de afgelopen decennia door hebben gemaakt vanaf de settlement van de Europeanen. Maar vanuit hun eigen tradities gesproken, hoe als in de Dreamtime te blijven leven, in harmonie met het land en de natuur en weerbaar voor alle negatieve emoties en invloeden van de ‘moderne wereld’; hoe de balans te vinden tussen de cultuur en tradities van de Aboriginals en hoe te leven en te functioneren in de huidige Australische maatschappij.
Na een week Sydney was het ook weer goed ‘back on the road’ te zijn. Echt te ‘roadtrippen’. Rijden en slapen in de Toyota Hilux, kamperen in het wild: ‘s avonds in de middle of nowhere op een mooi plekje de auto parkeren, koken op een kampeer-kooksetje en dan achterin de auto kruipen om te slapen. Zelf rijden geeft zoveel vrijheid: je kan de raarste afslagen nemen, van de hoofdweg afwijken en ergens zo lang blijven als je zelf wilt. Victoria heeft zo’n ander landschap dan New South Wales: een stuk platter landschap, glooiende heuvels en betere infrastructuur. Doordat Victoria minder warm is dan de Sunshine Coast, zijn de kustplaatsen hier een stuk rustiger en minder toeristisch.
De eerste stop was Wollongong, om Xavier Rudd in concert te zien (Australische ‘multi-instrumentalist’).
De volgende dag doorgereden naar Jervis Bay waar we (langer dan verwacht) een paar dagen bij vrienden van Tim hebben gelogeerd. Jervis Bay is echt een prachtige baai met de mooiste witte stranden en bijna geen andere toerist in de buurt. Geen verkeerde plek om te wonen, maar weet niet of ik ooit zo afgelegen zou kunnen wonen (supermarkt, bakker etc. een half uur rijden).
Vanuit Jervis Bay doorgereden via Narooma naar (the garden of) Eden. We hebben een stuk van de route nog een lifter meegenomen. Een man van in de 70 die na meer dan 20jaar weer een keer naar Melbourne ging om oude vrienden op te zoeken van toen hij in de jaren 80 als ‘Roadie’ voor bands (waaronder voor Midnight Oil!) door het land reisde. Je ontmoet echt de meest bijzondere types onderweg! Eden is een heuvel- en sprookjesachtig vissersdorpje, vooral bekend om zijn mosselen – het enige voedsel waar ik allergisch voor ben. Heb me dus maar niet aan de lokale lekkernij gewaagd, maar wel van ‘de sfeer’ geproefd. Daarna vanuit Eden doorgereden naar Lakes Entrance, waar tussen de zee en het vasteland een 90 mile beach ligt en een aantal meren.
De volgende stop was Wilsons Promotory. Zonder twijfel het mooiste stukje Australie wat ik tot dusver heb gezien. Wilsons Promotory is een schiereiland wat in zijn geheel een natuurpark is. Aangezien ze hier wat strenger zijn over free-camping hebben we ditmaal ons ‘huis’ legaal op een campsite geparkeerd. In de eerste instantie voelde het wat minder avontuurlijk dan de andere kampeerplekken… totdat ik de kangaroos bij de sanitaire blokken zag hoppen, de wombats rond zag schuifelen en de possums in de bomen zag.
Nog nooit zoveel wildlife bij elkaar gezien! Overal langs de weg zie je wallabies die voor je auto langs hoppen…. En soms er tegenaan… tegen zonsondergang reden we terug naar de camping en na alle excitement over hoeveel wallabies er uit de bosjes springen gebeurde het onvermijdelijke… BANG! Wallabie aangereden… Dood… Geen schijn van kans tegen de Monstertruck 4WD waar wij in rijden… Maar gezien de hoeveelheid aan roadkill die we al aan de kant van de weg hadden gezien, overkomt dat meer mensen.
Op Wilsons Promotory hebben we een noemenswaardige 20k hike gedaan van de west naar de oostkust van het eiland en weer terug. Australiers zijn echt goed in het beschermen van hun natuurgebieden.
Niks toeristische winkels en luxe, untouched en natuur op zijn best: er lopen maar 2 hoofdwegen op het eiland er zijn 3 parkeerplaatsen waar vandaan je verder alles te voet hoort te doen. Ben zeker van plan hier een keer naar terug te gaan en een overnight-hike te doen met mn rugzak op mn rug, zoals we veel andere backpackers rond zagen lopen.
De laatste stop voor Melbourne was Phillip Island, een schiereiland op 1,5 a 2 uur van Melbourne. Phillip Island staat bekend om zijn ‘Penguin Parade’: rond zonsondergang komen de fairy penguins (kleinste penguins te wereld, ca 30cm) in grote groepen uit de zee gewaggeld om op het vasteland te paren.
Vrijdagmiddag zijn we naar Melbourne gereden. Excited een nieuwe stad te gaan ontdekken. Ik was wel benieuwd hoe het zou voelen om weer in een drukke stad te zijn na zo van het ‘in the middle of nowhere’ genoten te hebben. Maar de ‘cityviews’ van skyscrapers en de sfeer van een drukke stad past ook bij mij. Heerlijk om rond te wandelen in de stad, langs de Yarra river over Southbank, de steegjes in met kleine volle café’s en restaurantjes. Mijn eerste indruk van Melbourne is dat het inderdaad een stuk Europeser is dan Sydney: veel kleinschaliger centrum, mooiere architectuur, en minder kollosaal en uitgespreid als Sydney. Met de lijst van musea die ik wil bezoeken kan ik een hele week vullen en elke avond van de week zijn er wel live muziek optredens.
Zaterdagavond uit geweest in de stad, drankje in de Rooftop Bar en wezen dansen in de Cookie. Zelfs s avonds hangt er een goede sfeer in de stad. Ik heb de eerste paar dagen gelogeerd bij een vriend van Tim, Robert (in een penthouse app met zwembad en tenniscourt!)-hebben voor $2,- p.s. tennisrackets gekocht en sla ca. elke dag een balletje met de Rod Laver Arena op tennisbal-worp afstand. Vandaag verhuis naar mijn nieuwe kamer, een huis met 10 man in Fitzroy (een zijstraat van Brunswick street). Echt een leuk buurtje met veel cafeetjes en restaurantjes. Ben van plan een maand hier in Melbourne te blijven om echt te ervaren hoe het is hier te wonen en het met Sydney te vergelijken om te besluiten waar ik tzt wil gaan wonen en een baan zoeken.
Gefeliciteerd, you made it tot het einde! Sorry voor het lange verhaal, had veel te vertellen deze keer. Bedankt voor al jullie reacties, berichtjes en mailtjes. Fijn te volgen hoe het in Nederland met iedereen gaat. Ik hoop dat mijn verhalen zo overtuigend zijn dat jullie hier ook heen verhuizen, want het enige wat ik hier mis zijn jullie!!!


permalink written by  Margreet Wiegers on November 20, 2008 from Melbourne, Australia
from the travel blog: Margreets life Down Under!
Send a ComplimentHelemaal niet lang!!? Kon t niet langer?? Wat een heerlijk verhaal en fantastische foto's!!
Kusje bye! XX
PS Nog 51 nachtjes slapen.... :):):)permalink written by  Wicked on November 21, 2008

comment on this...
Previous: Itchy feet Next: Weer onderweg!

Margreet Wiegers Margreet Wiegers
1 Trip
226 Photos

Ik ben Margreet. Ik werk al 2,5 jaar als management consultant bij Berenschot en woon samen met mijn vriend in ons eigen huis in een van de fijnste buurtjes van Utrecht.

Oh nee...

Ik ben Margreet. Ik heb mijn baan opgezegd, ben mijn huis aan het verkopen, ben single en vertrek volgende...

trip feed
author feed
trip kml
author kml

   

Blogabond v2.40.58.80 © 2023 Expat Software Consulting Services about : press : rss : privacy
View as Map View as Satellite Imagery View as Map with Satellite Imagery Show/Hide Info Labels Zoom Out Zoom In Zoom Out Zoom In
find city: